Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

BouwAward 2010

Aan de Pas in het Zuid-Limburgse Bunde & Vlietland Ziekenhuis in Schiedam & VU Kinderstad in Amsterdam

Aan de Pas in het Zuid-Limburgse Bunde heeft de NVTG BouwAward 2010 gewonnen. In de categorie Cure ging een NVTG BouwAward naar het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. In de bijzondere categorie kende de jury onder leiding van prof. dr. Robbert Huijsman een NVTG BouwAward toe aan VU Kinderstad in Amsterdam. Een bijzondere vermelding was er voor Steinmetz | De Compaan in Den Haag.

Aan de Pas

Aan de Pas is een woonzorggebouw voor patiënten met een progressieve spierziekte of andere complexe zorgvraag. De jury, onder leiding van prof. Robbert Huijsman, ervaart Aan de Pas als een warme, gezellige en huiselijke omgeving. De plafonds van de appartementen (60 m2) zijn hoger dan gangbaar omdat de bewoners veel tijd liggend in bed doorbrengen. Door de hoogte worden de kamers ook vanuit een liggende positie prettig ruimtelijk ervaren. De voorzieningen in de appartementen maken het mogelijk dat bedden op diverse plaatsen kunnen worden geplaatst. Bijzonder vindt de jury ook de badkamer in het gebouw die door de toepassing van speciale verlichting, een geluidsinstallatie en aankleding als een “loungeruimte” kan worden gebruikt.
Onder de indruk is de jury van het oog voor detail, de kwaliteit van de materialen en het architectonische ontwerp van in- en exterieur.

Zeer positief is de jury over de integratie van de domotica in het dagelijkse leven van de bewoners. De bewoners zijn zonder tussenkomst van derden zelf in staat om bijvoorbeeld gordijnen, verlichting, hoogte van de aanrecht en deuren te bedienen. Dit geeft veel vrijheid en extra mogelijkheden.
Bewoners van Aan de Pas geven te kennen op een positieve wijze vanaf het begin bij de nieuwbouw te zijn betrokken. Met hun opmerkingen is ook daadwerkelijk rekening gehouden.

Vlietland Ziekenhuis

Met 480 bedden en vele duizenden polikliniekbezoekers is het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam een groot ziekenhuis. Aan de buitenzijde maakt het ziekenhuis een verzorgde, eigentijdse en vriendelijke indruk.

De centrale hal, die van twee zijden toegankelijk is (OV en parkeerterrein), wordt gekenmerkt door de toepassing van warme, mooie materialen. Bijzondere waardering bestaat voor de looproutes waar men veelal contact met de buitenwereld heeft. Op strategische plaatsen zijn loopbruggen aangebracht die bijdragen aan korte loopwegen. De bewegwijzering in het gebouw is goed.

Het gebouw voorziet in een unieke vermenging van poliklinische- en verpleegafdelingen waardoor integrale zorgpaden mogelijk zijn.

De jury ervaart het Vlietland Ziekenhuis als een bouwproject van hoog professioneel niveau. Waardering heeft de jury voor de toepassing van duurzame materialen. De menselijke maat ziet de jury terug in onder meer het feit dat bezoekers en patiënten zich in dit gebouw goed kunnen oriënteren.

VU Kinderstad

VU Kinderstad is een ontspanningsruimte voor kinderen die in het VU zijn opgenomen. Het doel is om het zieke kind (4 tot 18 jaar) even te laten vergeten dat het ziek is. Ook broertjes, zusjes en andere familieleden en vrienden van het zieke kind zijn in Kinderstad welkom.
VU Kinderstad is een project dat imponeert door de perfecte uitvoering van een doordacht concept. Hierdoor is sprake van meer dan zomaar een ontspannings- en recreatieruimte voor kinderen.
De keuze van duurzame materialen die aansluiten op de kinderwereld, het groeperen van de verschillende items, de kwaliteit van de verschillende onderdelen in combinatie met de locatie bovenop het bestaande gebouw maakt VU Kinderstad tot een uniek project . VU Kinderstad is een voorbeeld voor hoe een recreatieruimte voor kinderen kan worden opgezet.