Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

Warmtewiel mag blijven draaien

Geplaatst op 27-03-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Installatie.nl

nvtg-nieuws-warmtewiel
Warmtewielen kunnen tóch blijven draaien. Het stoppen van het warmtewiel stond op de lijst van voorzorgmaatregelen tegen het verspreiding van het coronavirus. Maar dat is niet langer het geval.

De Europese vereniging voor ventilatie- en luchtbehandelingssystemen REHVA publiceerde vorige week een advies over het mogelijke aandeel dat ventilatiesystemen en luchtbehandelingssystemen kunnen hebben in de verspreiding van het coronavirus.

Warmtewielen, zo valt er te lezen, kunnen beter uitgezet worden. Dit omdat de wtw’s van veel warmtewielen enige lekkage vertonen en daardoor vervuilde binnenlucht vermengd wordt met frisse buitenlucht. In de nieuwe versie van de zogenoemde REHVA COVID-19 Guidance, die naar verwachting in de loop van volgende week wordt gepubliceerd, wordt het advies over warmtewielen genuanceerd. Niet langer wordt geadviseerd om het warmtewiel uit te zetten.

“Het warmtewiel kan blijven draaien, mits de units goed zijn ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden”, zegt Francesco Franchimon, een van de auteurs van het document. Franchimon vertelt dat het gepubliceerde stuk veel stof heeft doen opwaaien. Inmiddels is op basis van wetenschappelijke artikelen en rapporten een completer beeld ontstaan, zegt hij. “In een gedegen Zweeds onderzoek werd overtuigend aangetoond dat lekken in warmtewielen gassen wel doorlaten, maar deeltjes niet of nauwelijks. Dus het lijkt er op dat het risico erg beperkt is.”

 


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst