Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

Terugblik Webinar NVTG regio Zuid

Geplaatst op 26-11-2020  -  Categorie: Regio Zuid

Terugblik Webinar NVTG regio Zuid

Webinar 12 november: het andere virus

Wat moet je als ziekenhuis doen om cyberaanvallen te weren?

 

Tijdens het webinar ‘Het andere virus’ van NVTG op 12 november waarschuwden cybersecurity-experts voor een heel ander virus: de dreiging van cyberaanvallen op ziekenhuizen en zorgorganisaties. Waar moet een zorginstelling rekening mee houden in de strijd tegen hackers?

 

Waarom zijn zorgorganisaties en ziekenhuizen interessante doelwitten voor hackers? Cybersecurity-expert Sjoerd Winkens aan het woord: “Binnen zorginstellingen is voor hackers veel privacygevoelige informatie met hoge economische waarde te vinden: data over patiënten. Bij zorgorganisatie is de bereidheid tot snel betalen van kleine bedragen voor ransomware vanwege tijdsdruk sterk aanwezig. Daarnaast is ziekenhuisapparatuur steeds vaker verbonden met internet. Dat is een hele mooie ontwikkeling: het is fantastisch dat medisch specialisten uiteenlopende devices steeds vaker op afstand kunnen monitoren, maar het systeem is daardoor ook kwetsbaarder en dat brengt gevaar tot cyberattack met zich mee.”

 

Cyberattacks in coronatijd: hoe gaat een hacker te werk?

Tijdens de eerste coronagolf kampten Amerikaanse ziekenhuizen met een ander groot en groeiend probleem: cyberaanvallen die de veiligheid van patiënten in gevaar brachten. Ook in Nederland worden zorginstellingen bedreigd door hackers. Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) waarschuwt ziekenhuizen: naast de focus op de coronacrisis, moet er meer aandacht komen voor het voorkomen van computervirussen. Winkens: “De eerste stap van een hacker is het verzamelen van informatie over een doelwit. Een hacker is een kei in het verschaffen van toegang en het manipuleren van de meest kwetsbare schakel in de informatiebeveiligingscyclus: de mens. Dit gebeurt door persoonlijk contact, fysieke toegang, phishingmail en dumster diving (rondsnuffelen). Daarna penetreert de hacker het systeem: met een virus, ransomware of een DDos (Distributed Denial of Service)-aanval waarbij  de hacker een website onbereikbaar probeert te krijgen. Ziekenhuizen zijn extra kwetsbaar omdat iedereen er ‘zomaar even’ binnen kan wandelen en op het netwerk kan.”

 

Blijf alert

Om een ziekenhuis of andere organisatie optimaal te beveiligen, kruipen cybersecurity-experts in de huid van een hacker. Door middel van een pen-test wordt de beveiliging van jouw organisatie op de proef gesteld. Een up-to-date cyberbeleid en ‘awareness’ in de gehele organisatie zijn cruciaal. Welke simpele maatregelen kunnen medewerkers nemen om de risico’s van een hack te verkleinen?

 

8 cybersecurity-tips voor medewerkers in de zorg:

- Neem geen fysieke documenten (met gevoelige informatie) mee naar huis

- Gebruik een pincode en multifactor-authenticatie op ieder apparaat

- Bewaar geen vertrouwelijke informatie op USB-sticks

- Vergrendel je werkstation als je jouw werkplek verlaat

- Blijf bewust van (gevoelige) informatie die je via social media deelt

- Begeleid bezoekers altijd in het gebouw

- Noteer geen wachtwoorden op papier

- Laat geen documentatie achter in de printerlade

 

NVTG bouwt verder!

NVTG is een groeiend kennisnetwerk voor zorginstellingen. Kennisdeling en intensievere samenwerkingen tussen ziekenhuizen staan centraal. Paul Kolsters (ETZ & NVTG-regioteam Zuid): “In dit inspirerende webinar over ‘het andere virus’ werden we wakker geschud over een ander onderwerp dan corona. We moeten met elkaar blijven kijken naar de beveiliging binnen het ziekenhuis. Kennisdeling staat centraal bij NVTG en JONG NVTG.”

Johan van Baardwijk (ENGIE Services & NVTG-regioteam Zuid): “Elke maand willen we een webinar of bijeenkomst organiseren waarin interessante thema’s die bij onze leden spelen aan bod komen.”

Frans Blom (regiovoorzitter NVTG Zuid): “We timmeren flink aan de weg en bouwen met dit soort webinars aan een brug tussen kennis en praktijk. Ik zie de toekomst erg rooskleurig. Alvast een tipje van de sluier: we zijn de NVTG Innovation Awards weer aan het uitrollen. Daar hoor je binnenkort meer over!”

 

 

 


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst