logo-nvtg-rgb-kleur-transparant
 

Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg

Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

nvtg-gebouwen

Terugblik NVTG Congres

Geplaatst op 10-11-2024  -  Categorie: Algemeen

Terugblik NVTG CONGRES op vrijdag 8 november 2024

In de prachtige theaterzaal van eventlocatie Hart van Holland in Nijkerk vond op vrijdag
8 november 2024 het NVTG congres 2024 plaats, in totaal waren er circa 70 aanwezigen
en op de balkon-verdieping van het theater werden de koffiepauze en lunchpauze gehouden tussen de bedrijvenstands van Applicom, Condair, Delabie, Trandrup, Westfalen Medical en Samedi. Het congres was informatief, leerzaam, nuttig, leuk en gezellig,
het boodt de deelnemers tevens de kans om elkaar weer te zien, te horen en te spreken.

 

Tekst : Victor Pastoor, NVTG bestuurslid en senior adviseur bij Arcadis

 

marcel-en-victor

Introductie Zorgvastgoed in een veranderend landschap

 In de intro van de Dagvoorzitter Victor Pastoor werd benadrukt dat tijden veranderen en dat NVTG mee zal moeten veranderen en daarom in transitie is.

Immers, de gezondheidszorg rond de patiënt of client en de zorgvraag veranderen. De vraag neemt toe door langere levensduur van mensen en vergrijzing. Mensen hebben steeds vaker een of meerdere chronische aandoeningen die vaak leeftijd- en leefstijl-gerelateerd zijn. We zullen ook langer (moeten) deelnemen aan het arbeidsproces, langer zelfstandig moeten wonen waardoor functiebehoud op hogere leeftijd, duurzame inzetbaarheid en zelfredzaamheid van groot belang worden. Maatschappelijk gezien verschuift de aandacht in de cure-sector van ziekte naar gezondheid, leefstijl, functioneren en van medische zorg naar eigen regie.

Volgens het CBS is het aantal ziekenhuisorganisaties met driekwart gedaald van 261 stuks in 1970 naar 69 stuks in 2024. Volgens inventarisatie van het RIVM heeft Nederland in totaal 113 ziekenhuislocaties :

  • 8 academische ziekenhuizen (UMC’s),
  • 7 kinderziekenhuizen
  • 98 algemene ziekenhuizen.

We zien de laatste jaren een enorme toename van het aantal buitenpoliklinieken, er zijn er bijna 150 van in Nederland. Personeelstekorten zijn dominant in beleidskeuzen bij een aantal ziekenhuizen om complexe spoedzorg te moeten concentreren of zoals in Friesland per 1 januari 2025 met een aantal ziekenhuizen te moeten fuseren en op termijn naar één nieuwe locatie te moeten verhuizen. Uit onderzoek van RIVM blijkt dat ruim 99% van de Nederlandse bevolking een ziekenhuis binnen 30 minuten kan bereiken per auto. Wanneer in deze bereikbaarheidsanalyse tevens de buitenpoliklinieken worden meegerekend, dan levert het een verbetering op, met name in midden en oosten van het land. Volgens de Federale overheidsdienst VVL heeft België 103 ziekenhuisorganisaties en 197 ziekenhuislocaties. De totale bevolking in Nederland bestaat uit 18 miljoen inwoners, in België wonen 12 miljoen inwoners. Dat betekent dat in Nederland 1 ziekenhuislocatie per 160.000 inwoners aanwezig is en in België 1 per 61.000 inwoners, dat scheelt een factor 260%. Het zorglandschap verandert, de behoeften van leden veranderen en NVTG verandert mee.

Frans Reichardt : de kracht van luisteren

Luisteren lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig. “Onze oren willen wel, maar ons hoofd zit er steeds tussen”, zegt Frans Reichardt.

frans-reichardt

De kracht van luisteren gaat over loyaliteit. Loyaliteit moet je geven, voordat je het terugkrijgt van anderen. Frans Reichardt moedigde aan om een luisterende mindset te ontwikkelen als basis voor toekomstig succes. Hij zette uiteen met voorbeelden en video’s dat er in feite drie niveaus van luisteren te onderkennen zijn: luisteren op strategisch niveau, op uitvoerend niveau en op persoonlijk niveau. De “kus de cactus” ervaring gaat over luisteren bij anderen, je klanten, je doelgroep, om te vernemen wat kunnen wij verbeteren. Dit is gratis feedback, maar het is niet altijd wat we van nature willen horen. Je hoort iets dat even pijn doet, maar je kunt je zelf er mee verbeteren. Omarm het !

Extra ALV stemde in met HOE tav NVTG transitie

De NVTG is vooral opgericht voor het dagelijks werk van technische instellingsleden, waarbij bedrijfsleden kennis inbrengen om dat werk nog beter uit te kunnen voeren. We hebben ruim 300 leden waarvan ongeveer de helft werkzaam is in bij een zorginstelling en de andere helft in het bedrijfsleven werkt en werkzaamheden verricht gelieerd aan technologie in de gezondheidszorg.
De wereld om ons heen is veranderd. Technologie in de zorg is complex en multidisciplinair en de oude rol van Hoofd Technische Dienst bestaat niet meer. NVTG was altijd een vereniging die proactief acteerde op basis van behoeften van leden. Onderling kennisdelen is belangrijk, anders moet iedereen voor zichzelf het wiel telkens opnieuw uitvinden. Daar ligt de kracht van efficiency om samen de zorg vooruit te helpen. NVTG is nog steeds het platform voor kennisdeling en persoonlijk netwerken, want niet alles blijkt te vinden op internet.

De NVTG stimuleert onderlinge interactie, bij NVTG haal je juist de specifieke kennis en ervaring op. Jouw persoonlijk netwerk via NVTG is dus belangrijk. De NVTG is in transitie van Regionaal georiënteerd naar Thema-gericht werken. Op de ALV in april 2024 hebben we commitment gekregen voor het WAAROM en WAT. Op deze Extra ALV tijdens het congres in nov 2024 hebben we instemming opgehaald voor het HOE voor de komende jaren.

transitieteam

Met trots presenteerden we een kleine tiental namen, op het podium stonden een mooi aantal nieuwe kandidaat leden van de NVTG adviesraad, de NVTG Themagroep Cure en de NVTG Themagroep Care die gevraagd zijn om de handschoen op te pakken om de NVTG weer nieuw leven in te blazen en een stap verder te brengen in de komende jaren. De transitie is een noodzakelijk antwoord op de veranderende behoeften. We gaan ons focussen op relevante en actuele thema’s op het gebied van ten eerste Technisch management en beleid, ten tweede Vastgoed portfolio-management, nieuwbouw ontwikkeling, renovatie en verbouw, beheer en onderhoud strategie van bestaande bouw en  ten derde inhoudelijke onderwerpen over installatietechniek & gebouwinfra. Daarbij maken we telkens onderscheid tussen de marktsectoren cure en care sector en zoeken we nauwere samenwerking en participatie met zusterverenigingen. Vanuit de verzamelde behoeften van instellingsleden vanuit de twee themagroepen en de adviesraad, zoeken we een sterkere samenwerking en organiseren we activiteiten met onze kennispartners, voorheen bedrijfsleden. De nieuwe lidmaatschapsvormen zullen dus de nieuwe structuur van de vereniging faciliteren, naast persoonlijk lidmaatschap hebben we ook bedrijfslidmaatschappen. Hierdoor willen we een waardevol netwerk blijven met aandacht voor continuïteit, betrokkenheid van leden en een duurzame financiële basis. De ALV stemde met applaus in met het voorstel om de voorgestelde route richting 2025 en daarna te vervolgen.

Edwin Schenk : voldoende voorbereid op de toekomst ?
De NVTG helpt samen de zorg vooruit. Edwin Schenk betoogde dat NVTG daarmee het heden borgt, maar vroeg zich af hoe we onze toekomst gaan borgen. En wat borgt onze toekomst? Zijn we een experimental of een optimizing organisatie? Veel bedrijven of organisaties hebben namelijk geen duidelijke stip op de horizon. Daar is durf en lef voor nodig, maar we worden steeds minder creatief. Stilstaan is echter geen optie. Vernieuwen is een must, geen nice to have.

edwin-schenk

Edwin Schenk bood als expert op het gebied van wonen, bouw en leven trends, innovatie en frisse inzichten om complexe vraagstukken in bouwen, wonen en leefomgeving aan te pakken en die stip op de horizon helder te krijgen. Verandering, vernieuwing en verbetering transformeren de zorg van morgen. Digitalisering evolueert sneller dan ooit tevoren. Nieuwe technologieën zullen ook de zorgsector fundamenteel veranderen. Energietransitie, duurzame en biobased materialen zijn essentieel voor de toekomst van zorggebouwen. Slimme gebouwen geven vorm aan de zorginstellingen van de toekomst. Zijn wij klaar voor de zorg(opdracht) van morgen? Zijn onze zorgorganisaties klaar om toekomstbestendige zorg te leveren? Zijn onze vastgoedfaciliteiten en gebouwtechnologieën afgestemd op de behoeften van de zorgsector van morgen? Wie staat eigenlijk centraal in de toekomst van de zorg? De patiënt, de zorgprofessional of de technologische vooruitgang? Edwin Schenk zette ons aan tot nadenken.

Norbert Bol, wie zorgt er voor het zorgvastgoed ?
Wie zorgt er voor het zorgvastgoed? In de wereld van zorgvastgoed is Norbert Bol, directeur van Building Values en Chief Investment Officer, een visionair die ons meenam naar de trends en ontwikkelingen van de commerciële vastgoedsector.

Hoe is zorgvastgoed financierbaar en kunnen kosten beheerst worden? Daarvoor is het goed om ook te kijken naar trends bij beleggers en financiers van vastgoed en infra (real assets). Een opvallende beweging naar schaalvergroting en internationalisering creëert een veel langere keten van financiële stakeholders. De institutionele belegger maakt steeds vaker gebruik
van fiduciaire investment managers en fiduciaire real estate managers. Waarvoor heen vooral directe belegging van eigen vermogen werd gedaan in vastgoed, waar vervolgens dan weer property management, facility management, project development management en real estate advisory bij nodig was, zien we tegenwoordig steeds vaker indirecte beleggingen van eigen vermogen in fondsen met vreemd vermogen, waarvoor fund management, portfolio management en asset management nodig is. In de langere keten van financiële stakeholders zien we dat er steeds meer gemanaged moet worden, we noemen dat ook wel de multi management chain.

De opkomst van verantwoorde investeringen met ESG-integratie en impactgedreven benaderingen heeft discussies aangewakkerd over de rol van rendement versus duurzaamheid. Is het mogelijk dat impact investing de verantwoordelijkheid is van commerciële vastgoedfondsen, of hoort dit eerder bij de overheid? Opmerkelijk is de toenemende focus op de waardecreatie van omgevingen rondom gebouwen, waarbij de locatie essentieel wordt voor stedelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Investeringen in wijken als een uitbreiding van de strategie worden steeds essentiëler voor het duurzame financiële succes op lange termijn. Norbert Bol inspireert ons om verder te kijken dan alleen stenen en installaties, en om te streven naar een symbiose tussen gebouw, buurt, en maatschappij voor een bloeiende toekomst.

norbert

Marjet Rutten en Marten Valk : We maken het epsich!
Marjet Rutten houdt zich continu bezig met trends en ontwikkelingen en hoe de bouw-, installatie- en vastgoedsector hierop in kan spelen. Marten Valk was voorheen adviseur installaties en is een inspirerende vernieuwer die de bouwwereld verder brengt.

marjet-en-marten

Tijdens het NVTG congres hielden Marjet Rutten en Marten Valk samen een inspirerende en amusante show met muziek, humor, zang en technisch inhoudelijke kennis over duurzaamheid in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. In hun show behandelden ze een groot aantal relevante onderwerpen zoals wet- en regelgeving van de overheid, personeelstekorten, klimaatadaptatie met PIAF Prepared In all Aspects for the Future, trends in de bouw zoals ketensamenwerking, geïndustrialiseerde prefab houtbouw van woningen en kantoren, impact op reductie van emissies, afval en CO2-footprint. Samengevat stelden zij dat we voortaan vooral EPISCH moeten gaan bouwen, wat gezien kan worden als een afkorting van de volgende relevante thema’s : Energietransitie, Prefabricage, Innovatie, Samenwerken, Cultuuromslag en Hoogstaand bouwen. Met hun wervelende epische show sloten ze het NVTG congres daarmee af.


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst