Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

NVTG bundelt kennis over infectiepreventie in de context van het coronavirus

Geplaatst op 24-03-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Victor Pastoor  -  Bron: NVTG

nvtg-nieuws-infectiepreventie-coronavirus-wijd

Alle NVTG activiteiten afgelast tot 1 juni, NVTG Voorjaarcongres 2020 en ALV uitgesteld tot 1 oktober 2020


In Nederland gelden vanaf 24 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus waarbij alle bijeenkomsten tot 1 juni 2020 zijn verboden. Vorige week heeft de NVTG het Voorjaarscongres van 9 april 2020 uitgesteld en ook de ALV van de NVTG die gepland stond op 8 april gaat op die dag niet door. Als nieuwe data zijn woensdagavond 30 september en 1 oktober 2020 vastgesteld. Locatie blijft ongewijzigd: Hart van Holland in Nijkerk. Ook het Belgische Zorg.Tech congres van 7 mei 2020 in Antwerpen is uitgesteld. In lijn met de maatregelen van de overheid gaan alle geplande NVTG-regiobijeenkomsten tot 1 juni niet door en worden uitgesteld of afgelast. Alle bestuurs-, regio- of werkgroepvergaderingen gaan niet fysiek door maar in overleg slechts digitaal via Skype, MS Teams of conference calls. Desondanks kunnen we nog steeds onze krachten bundelen en onderling kennis delen.

NVTG faciliteert kennisdeling over COVID-19 infectiepreventie

Geconfronteerd met een onbekend coronavirus is het delen van kennis en onderling samenwerken de beste remedie. NVTG faciliteert kennisdeling en verwijst graag door naar onderstaande handboeken, richtlijnen en praktische handleidingen. De publicatie van deze artikelen is een van de beste manieren om de moed en wijsheid te onderstrepen, die onze gezondheidswerkers de afgelopen maanden hebben getoond. Respect gaat uit naar die mensen die voor ons allen in de frontlinie staan om zieken te behandelen en/of de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Gaandeweg zal steeds meer kennis en best practices beschikbaar komen. In Nederland verwijzen we naar RIVM en de Rijksoverheid. Als aanvulling hebben we de volgende buitenlandse handleidingen, journals en richtlijnen verzameld, waarvan een aantal NVTG-leden ons heeft getipt dat ze er veel aan gehad hebben als leidraad voor hun dagelijkse handelen. Natuurlijk willen we die jullie niet onthouden, je kunt de documenten via onderstaande links downloaden:

(de documenten worden direct gedownload)

REHVA: COVID-19 guidance document
WHO: Infection prevention and control guidance for long-term care facilities in the context of COVID-19
WHO: Getting your workplace ready for COVID-19
FAHZU: Handbook of COVID-19 prevention and treatment, FAHZU Zhejiang University of Medicine, China

REHVA - COVID-19 guidance document

REHVA is de Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations waar o.a. de TVVL onderdeel van uitmaakt. REHVA-experts (waaronder Nederlandse specialisten zoals ir. Jaap Hogeling van ISSO, dr ir. Atze Boerstra van BBA/DGMR en dr ir. Francesco Franchimon van ICM) hebben een praktische handleiding opgesteld hoe technische installaties kunnen worden bediend en gebruikt om de verspreiding van het coronavirusziekte (COVID-19) virus (SARS-CoV-2) op de werkplek te voorkomen. In dit document vat REHVA-adviezen samen over de werking en het gebruik van technische installaties in zones met een uitbraak van coronavirusziekte (COVID-19), om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, afhankelijk van HVAC- of sanitair gerelateerde factoren.

Infection prevention and control guidance for long-term care facilities in the context of COVID-19

Deze WHO-leidraad is opgesteld voor care-managers en overeenkomstige infectiepreventie contactpersonen in de caresector. Het doel van deze interim richtlijn is om richtlijnen te geven over infectiepreventie en -bestrijding in care instellingen voor langdurige zorg (Long-Term Care Facilities) in het kader van COVID-19 om te voorkomen dat het COVID-19-virus de zorginstelling binnenkomt, zich binnen de zorginstelling verder verspreidt en zich verspreidt naar buiten de zorginstelling.

Getting your workplace ready for COVID-19

De WHO en volksgezondheidsautoriteiten over de hele wereld ondernemen actie om de COVID-19-uitbraak in te dammen. Succes op lange termijn is echter niet vanzelfsprekend. Alle delen van onze samenleving, inclusief bedrijven en werkgevers, moeten een rol spelen als we de verspreiding van deze ziekte willen stoppen. Dit document geeft advies over:

  1. Eenvoudige manieren om de verspreiding van COVID-19 op jouw werkplek te voorkomen.
  2. Hoe je COVID-19-risico's beheert bij het organiseren van vergaderingen en evenementen.
  3. Dingen om te overwegen wanneer je en jouw collega’s moeten reizen.
  4. Jouw werkplek gereed maken voor het geval COVID-19 in jouw zorginstelling of bedrijf arriveert.

Handbook of COVID-19 prevention and treatment, FAHZU Zhejiang University of Medicine, China

Handboek opgesteld door Chinese experts in geïnfecteerde ziekenhuizen in China. Het handboek omschrijft in bijna 70 pagina’s vele facetten van de aanpak en deelt dat op in drie hoofdthema’s:

  1. Infection Prevention and Control Management
  2. Diagnose en behandeling
  3. Verpleging

In het voorwoord staat het volgende vermeld: “Dit is een wereldoorlog zonder weerga en de mensheid wordt geconfronteerd met dezelfde vijand, het nieuwe coronavirus. En het eerste slagveld is het ziekenhuis waar onze soldaten de medische werkers zijn. Om ervoor te zorgen dat deze oorlog kan worden gewonnen, moeten we er eerst voor zorgen dat onze medische staf gegarandeerd voldoende middelen krijgt, inclusief ervaring en technologieën. We moeten er ook voor zorgen dat het ziekenhuis het strijdtoneel is waar we het virus elimineren, niet waar het virus ons verslaat. Daarom zijn een groep medische experts bijeengeroepen die net zijn teruggekeerd van de frontlinies van het bestrijden van de pandemie.” Met de steun van The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine (FAHZU), publiceerden ze een gids over de klinische ervaring met de behandeling van dit nieuwe coronavirus. De behandelingsgids biedt advies tegen de pandemie voor medische staf over de hele wereld. Dit is een gloednieuwe ziekte en China was de eerste die leed aan de pandemie. Isolatie, diagnose, behandeling, beschermende maatregelen en rehabilitatie zijn allemaal vanaf nul begonnen, maar we hopen dat met de komst van dit handboek artsen en verpleegkundigen in andere beproefde gebieden kunnen leren van onze ervaring bij het betreden van het strijdveld en dat ze dat niet zullen doen om vanaf nul te beginnen. Deze pandemie is een veel voorkomende uitdaging voor de mensheid in het tijdperk van globalisering. Op dit moment is het delen van middelen, ervaringen en lessen, ongeacht wie je bent, onze enige kans om te winnen. Omdat de echte remedie tegen epidemieën niet isolatie is, maar samenwerking. Deze oorlog is net begonnen.

 


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst