Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

Louis Akkermans NVTG: ‘Covid-19 heeft het nieuwe werken versneld’

Geplaatst op 03-02-2021  -  Categorie: Regio Zuid

Louis Akkermans NVTG: ‘Covid-19 heeft het nieuwe werken versneld’

louis-akkerman

Ook voor de technische wereld geldt: delen is vermenigvuldigen. Vanuit NVTG stimuleren we kennisdeling, onderling contact en overleg door het jaar heen. Afgelopen jaar stond vooral in het teken van het delen van ervaring rondom de uitbraak van corona. In gesprek met Louis Akkersmans (teamleider onderhoud- en beheer bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven) over bedrijfscontinuïteit, het nieuwe samenwerken met andere ziekenhuizen en de groeiende saamhorigheid binnen het Catharina Ziekenhuis.

 

Samenwerken, kennisdeling en saamhorigheid

De coronacrisis heeft ‘het nieuwe werken’ versneld: veel organisaties hebben hun processen en manier van werken grondig herzien. Louis: “Het actiever delen van kennis en intensiever samenwerken met andere afdelingen, regio’s en ziekenhuizen staat centraal. We hebben vele vraagstukken met elkaar gedeeld en ziekenhuizen weten elkaar goed te vinden als het erop aankomt. De visie van NVTG sluit goed aan bij hetgeen er gebeurde tijdens de eerste coronaperiode: koppel techneuten aan elkaar, ben samen innovatief, gooi de deuren open en leer van elkaar. Dat zijn allemaal nieuwe vormen van werken die zes jaar geleden nog ondenkbaar waren. Het coronavirus moet natuurlijk verdwijnen, maar het heeft ons zeker iets positiefs opgeleverd. Naast het actiever samenwerken met andere ziekenhuizen hebben wij als technische afdeling nóg meer respect gekregen voor onze collega’s in het ziekenhuis. Door de coronasituatie krijgen we een beter beeld bij hoe hard er gewerkt wordt op de IC, de spoedeisende hulp en de cohortafdelingen. Het wederzijdse respect, de binding en de saamhorigheid zijn het afgelopen jaar gegroeid.”

 

Bedrijfscontinuïteit

Louis: “Het coronavirus heeft een grote impact op het ziekenhuis. Als afdeling Onderhoud- en beheer zijn wij ondersteunend aan het primaire proces. Los van elke situatie – wel of geen corona - ligt onze focus altijd op bedrijfscontinuïteit. Onze afdeling faalt wanneer er iets kapotgaat dat direct invloed heeft op het primaire proces. Het water moet uit de kraan blijven stromen en het stopcontact moet stroom blijven geven. Wanneer een OK moet sluiten, omdat de verlichting niet werkt, kost dat het ziekenhuis geld omdat er niet kan worden geopereerd. Als deze verstoring te lang duurt kan het zelfs betekenen dat patiënten moeten worden afgebeld. Vroeger werd er iets gerepareerd wanneer het niet meer werkte. Nu werken we preventief en moet worden voorkomen dat er iets kapotgaat. Het bestaansrecht van onze afdeling? De continuïteit van het primaire proces moet gewaarborgd blijven tegen minimale kosten. Dát is onze drive.”

 

Nieuwe corebusiness

Louis is manager onderhoud en beheer en geeft leiding aan een team van 25 medewerkers. Hij heeft juist buiten de zorgsector enorm veel ervaring opgedaan die hij nu meeneemt in zijn werk bij het Catharina Ziekenhuis. Zes jaar geleden heeft hij voor de onderhoudstak van het Catharina een nieuwe koers ingezet. Louis: “De grootste verandering die we de afgelopen zes jaar hebben meegemaakt: we zijn van een klassiek model naar een regie-organisatie gegaan. Onze technische omgeving blijft zich snel ontwikkelen en alles is computergestuurd. Dat vraagt om een aanpassing van onze werkwijze. Met slimme contracten hebben we inhoudelijke zaken uitbesteed. Risico- en conditie gestuurd onderhouden van alle installaties en gebouwen en het managen van deze buitenfirma’s zodat wij krijgen waar wij voor betalen is onze corebusiness geworden.”

louis-akkerman-catharina-ziekenhuis

 

 

 


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst