Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg
"Door kennisverbinding brengen instellingsleden en bedrijfsleden samen de zorg vooruit"

 

 
nvtg-gebouwen
 
 

Helm Coenemans (Bernhoven): ‘De energietransitie is op veel plekken stil gevallen door corona’

Geplaatst op 25-12-2020  -  Categorie: Regio Zuid

Helm Coenemans (Bernhoven): ‘De energietransitie is op veel plekken stil gevallen door corona’

 

In alle ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland wordt de reguliere zorg de afgelopen tijd weer flink afgeschaald. Het is belangrijk om de toegankelijkheid, kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen, om ernstige gevolgen voor zorgbehoevenden en de enorme druk op zorgmedewerkers terug te dringen. Samen met Helm Coenemans (teamleider Huisvesting & Gebouwtechniek bij Bernhoven in Uden) blikken we terug en kijken we vooruit.

 

Het ziekenhuis Bernhoven in Uden was begin 2020 het epicentrum van de coronabrandhaard. In de documentaire ‘Veerkracht: gevecht tegen corona’ beleef je corona door de ogen van patiënten, artsen en verpleegkundigen in deze gemeente. Helm: “Bernhoven was een van de frontziekenhuizen. Het ging in zo’n rap tempo: de normale bedrijfsvoering stond op z’n kop. Ons team was volledig gericht op de werkzaamheden om het ziekenhuis gereed te maken voor coronazorg. Veel onderhoudswerkzaamheden kregen een andere prioriteit om een zo groot mogelijk deel van de capaciteit van mijn team in te zetten op het aanpassen van het ziekenhuis. Dat was heel uiteenlopend werk: ontruimen van kantoren, gereedmaken van patiëntenkamers, tenten opbouwen en wanden plaatsen op een IC. Iedereen heeft uiteraard een technische achtergrond, maar niet iedereen binnen mijn team hield zich voor deze periode met dit soort zaken bezig.”

 

Opschalen en afschalen

Voor de zomer kwam de reguliere zorg weer op gang. Hoe hebben jullie dat aangepakt? Helm: “Het is ‘op en af geweest’: rond de zomer zijn we weer in stapjes de reguliere zorg gaan opschalen. Voordat dat weer op de volle 100 procent zat, kwam eigenlijk de tweede golf al. Die verliep op een hele andere manier: we doen nu nog steeds veel reguliere zorg. We zijn nu ook niet meer dé hotspot van de corona-uitbraak, die lag nu veel meer in het Westland.”

 

De tweede golf: een nieuwe aanpak

Samen de schouders eronder zetten, dat klinkt door in de aanpak van Bernhoven. Helm: “Natuurlijk zijn we getraind in crisismanagement en bestand tegen hoge werkdruk. Maar toch: de eerste golf overkomt je. Het ‘scenario denken’ hebben we al langere tijd geleden achter ons gelaten. Bij Bernhoven denken we veel meer in organisatie. Dat draaiboekje voor dat ene scenario kun je bijna niet of nauwelijks één op één gebruiken als er echt een crisis aantreedt. Alles ging met horten en stoten tijdens de eerste golf. We hebben voor de tweede golf tegen elkaar gezegd: we werken nu in fases. En dat communiceerden veel makkelijker. Crisisteam zei dan: We gaan naar fase 2 en wij waren dan voorbereid op de werkzaamheden die daarbij horen.”

 

Nieuwe poli oncologie

De nieuwe poli oncologie van ziekenhuis Bernhoven is begin december geopend. Hebben jullie veel vertraging opgelopen met dit project of andere grote projecten? Helm: “Met de bouw van deze poli zijn we weer zo snel mogelijk gestart. We hebben wel iets vertraging opgelopen, maar ook omdat we zo min mogelijk externen in huis wilden halen. Een van die dingen die nog steeds veel aandacht vraagt is de energietransitie. Daar zijn veel ziekenhuizen mee bezig en dat is een ontwikkeling die nu op veel plekken is stil gevallen. Daar ligt nog steeds een klus die we moeten klaren. En alles daar tussenin, ik noem maar een voorbeeld: het dak van de fietsenstalling moet vervangen worden. Een aantal klussen ligt nog steeds op ons te wachten.”

 

Wat heb je geleerd in de afgelopen periode? Helm: “Het is een langere periode erg onduidelijk geweest wat de dag ons ging brengen. Er zijn veel mensen die te veel hebben gedaan in die beginperiode, ook ik heb te veel hooi op mijn vork genomen. Dat is niet erg omdat je het samen doet, maar daarna moesten we wel even ‘uit’. Mensen zijn zichzelf tegen gekomen.”


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst