Vier partijen bundelen hun krachten binnen de vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards

Gepubliceerd op 21 september 2017
Vier partijen bundelen hun krachten binnen de vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards

De organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd bundelen hun krachten en introduceren de geheel vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards. Door de bestaande Duurzaam Bouwen Award, de Gouden Kikker en de WOCO25 te bundelen, ontstaat een groter podium voor deze prijzen. Daarnaast introduceren de vier partijen als nieuwe prijs de Circulaire Ring. De eerste uitreiking vindt plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres met het thema #VanGasLos op 1 februari 2018 in Het Cultuurgebouw Hoofddorp.

De Duurzaam Bouwen Awards kent vier categorieën, elke categorie is gefocust op één specifiek deel van de bouwkolom:

  • Meest duurzame project: de bouwer/opdrachtgever van het beste opschaalbare duurzame bouwproject ontvangt De Gouden Kikker
  • Meest duurzame woningcorporatie: de woningcorporatie die zich het meest onderscheidt met doordacht duurzaam beleid en/of duurzame innovatieve projecten, ontvangt de WOCO25.
  • Meest duurzame gemeente: de gemeente met het beste duurzaamheidsbeleid ontvangt de Circulaire Ring.
  • Publieksprijs: uit alle genomineerden kiest het publiek tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres de winnaar, die de Duurzaam Bouwen Award ontvangt.
Foto_persbericht_Duurzaam_Bouwen_Awards

Oprichting Stichting Duurzaam Bouwen Awards

Om voor een onafhankelijk overkoepelend merk te zorgen, hebben de vier organisaties de Stichting Duurzaam Bouwen Awards opgericht. De Duurzaam Bouwen Awards biedt partijen, via de aangebrachte categorieën, de mogelijkheid om zich binnen de markt te profileren op één specifiek deel van de bouwkolom. De website www.duurzaambouwenawards.nl vormt hiervan het visitekaartje. Belangrijke partners voor deze nieuwe stichting zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Bouwend Nederland. Deze partners leveren een financiële bijdrage, hebben een rol in de communicatie naar doelgroepen en deelnemers en dragen een jurylid voor. De jury bestaat uit maximaal zeven personen. Per categorie kiest de jury drie genomineerden, waarvan één de winnaar wordt.

abcnova-directeur Bert Melles: “De uitreiking van onze Gouden Kikker Award werd de laatste jaren samen met Duurzaam Gebouwd georganiseerd. Duurzaam Gebouwd was ook betrokken bij de andere prijzen. Met deze samenwerking professionaliseren we alle prijzen en daarmee ook het prestige van de prijzen.”

W/E-directeur John Mak: “Met deze georganiseerde samenwerking met abcnova, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd verwachten we de opzet van de Duurzaam Bouwen Awards structureel te versterken. In combinatie met een jury met bekende mensen en mooie prijzen kan het niet anders dan dat organisaties die trots zijn op wat ze doen, zich gaan aanmelden.”

FSC Nederland-manager Mark Kemna: “De Duurzaam Bouwen Awards zijn meer dan een prijsuitreiking, ze zullen ook leiden tot meer bewustwording over hoe duurzaamheid kan worden ingevuld. Het verminderen van milieu-impact gaat immers verder dan energiemaatregelen, ook thema’s als materiaalkeuzes en gezondheid worden steeds belangrijker.”

Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga: “Deze bundeling is belangrijk om voor een positieve impact in de breedte te kunnen zorgen. Een duurzame corporatie heeft namelijk baat bij een duurzame gemeente en een duurzame bouwer. Deze verbreding zorgt ook voor een verdieping, waardoor ik verwacht dat de kwaliteit van de inzendingen hoger wordt.”

Wil jij meedingen naar de Duurzaam Bouwen Awards? Schrijf je dan vanaf 5 oktober in en wie weet behoor jij uiteindelijk wel tot één van de genomineerden. Het is ook mogelijk om anderen aan te dragen voor de awards. Vind jij dat een project, een bouwer, een woningcorporatie of een gemeente kans moet maken op de Duurzaam Bouwen Awards? Meld deze partij dan aan. Houd de website in de gaten want van 5 oktober tot 1 januari 2018 is de inschrijving geopend.