Nieuwe portefeuillehouder Opleidingen

Gepubliceerd op 9 oktober 2018

Nico van der Kuip treedt toe tot het NVTG-bestuur als aspirant-bestuurslid. Hij krijgt de portefeuille Opleidingen onder zich. We stellen hem graag aan je voor.

"Een jaar of zes geleden kreeg ik een projectmanagement-opdracht in een ziekenhuis om de bouwtechnische brandveiligheid te verbeteren. Het ging daar niet om techniek zonder meer, maar om het welzijn en de veiligheid van onze patiŽnten. Dat sprak me enorm aan. Om de opdracht te ondersteunen zocht ik voor mezelf een training of cursus Ďtechniek in de zorg voor projectmanagersí maar omdat ik niet precies vond wat ik zocht op het moment dat ik het nodig had, heb ik de bijzonderheden van projectmanagement-in-de-zorg in de praktijk geleerd met zelfstudie, enkele cursussen en de coaching van ervaren collega's.

In een vervolgopdracht begeleidde ik de technische dienst naar zijn eerste JCI-accreditatie. Dat was een prachtige uitdaging, want een ziekenhuis heeft tientallen technische installaties die bij elkaar aan honderden normen uit meerdere normenstelsels moeten voldoen, terwijl vanaf de andere kant elke zorgafdeling haar eigen specifieke eisen stelt. Mijn ervaring als ontwerper kwam daar goed van pas, want het werken met normen en eisen en een diversiteit aan stakeholders is analoog aan het bouwkundig ontwerpen waarin omgeving, opdrachtgevers, gebruikers, adviseurs en wet- en regelgeving het speelveld vormen waarbinnen je in teamverband een mooi, duurzaam en bruikbaar gebouw realiseert.

In 2017 werd ik teruggevraagd om de JCI-heraccreditatie 2018 te begeleiden. Het accent lag nu meer op implementatie en ik raakte geÔnteresseerd in de menselijke factor die in implementatietrajecten zo belangrijk is. Naast het werk en on-off studie managementwetenschappen deed ik verschillende cursussen op het gebied van kwaliteit en verandermanagement. Ik hou van de combinatie praktijk-theorie omdat de wisselwerking zo krachtig is: in de theorie herkennen wat je dagelijks ervaart en toepassen wat je uit de theorie leert. Daarnaast is de intervisie met de docenten/praktijkprofessionals en medestudenten goud waard.

Tijdens een gesprek met enkele bestuursleden op het NVTG Voorjaarscongres jl. kwamen we op het onderwerp opleidingen en het feit dat ik destijds bij de NVTG vergeefs gezocht had naar een geschikte cursus. Ik liep ook rond met een idee om een lacune in het NVTG-aanbod op te vullen met een cursus kwaliteitsmanagement voor zorgtechnici. Daarnaast was ik nieuwsgierig naar de stand van zaken in mijn vak in heel Nederland en daarbuiten. Wat kunnen we van elkaar leren?

Ik zei daarom snel ja tegen het NVTG-voorstel om aspirant bestuurslid Opleidingen te worden. Voor mij een prachtige kans om de zorgtechnici en relevante opleidingen in Nederland te leren kennen en mijn eigen kennis uit te breiden en te delen. Ook denk ik dat Opleidingen nog een mooie ontwikkeling kan doormaken door bijvoorbeeld het bereikbaar maken van alle opleidingen binnen Nederland in ťťn (NVTG) portal of het ontwikkelen van een kenniswiki waaruit NVTG-leden zelf op elk moment specifieke stukken kennis kunnen halen en waarin ze ook zelf kunnen bijdragen. Precies waar de NVTG voor staat: DOOR KENNISVERBINDING BRENGEN WE SAMEN DE ZORG VOORUIT."