2016

Ashikaga Red Cross Hospital Ė Tokyo, Japan

Ashikaga

De internationale jury gunde de eerste prijs aan het Ashikaga Red Cross Hospital. Dit Japanse ziekenhuis verdient volgens de jury bijzondere waardering vanwege de wijze waarop de filosofie ďgoede behandeling, prettige verzorging en plezier in werkenĒ een praktische dimensie heeft gekregen in de huisvesting. Dit blijkt onder meer op de verpleegafdelingen. In tegenstelling tot wat gewoon is in Japan, beschikken alle patiŽnten over een eigen kamer waarbij veel aandacht is besteed aan beleving en comfort.
Een aantal kamers, onder meer kamers die bedoeld zijn voor palliatieve zorg, is voorzien van een slaapbank, keuken en badkamer voor familie van de patiŽnt.

De sociale aspecten van een healing environment zijn op uitstekende wijze geÔntegreerd in het ziekenhuisontwerp. Een voorbeeld hiervan is te zien in het lichte en open restaurant dat vaak wordt gebruikt voor onder andere groepsbijeenkomsten en conferenties.
Een ander voorbeeld is het projectteam dat zich specifiek richtte op het verbeteren van de werkomgeving voor vrouwelijke artsen. Een resultaat daarvan is onder andere het kinderdagverblijf dat werd opgenomen in het ziekenhuis.
Een ander voorbeeld zijn de ramen in de OKís. Deze verminderen de stress bij de medische staf die wordt veroorzaakt door langdurige operaties. Het ziekenhuisontwerp is een voor de medewerkers inspirerende omgeving die bijdraagt aan een positieve werkwijze.

Meander Medisch Centrum Ė Amersfoort, Nederland

Meander

Het Meander Medisch centrum viel twee maal in de prijzen. Het Amersfoortse ziekenhuis won de tweede prijs voor de internationale NVTG IFHE Building Award en won eveneens de eerste prijs voor de Nederlandse NVTG Bouw Award 2016 in de sector cure.
De jury prijst het Meander Medisch Centrum voor de speciale aandacht die in het ontwerp is besteed aan de behoeften en voorzieningen van patiŽnten zoals de kwaliteit van het binnenklimaat en de mogelijkheden voor temperatuurregeling en comfort in de patiŽntenkamers.
Door gebruik te maken van een uitstekend logistiek concept biedt het ziekenhuis een rustige omgeving voor patiŽnten, bezoekers en medewerkers.

Speciale stafruimtes zijn gecreŽerd om stress en onrust te reduceren om zo risicoís op medische fouten te verkleinen. Er is veel aandacht besteed aan de privacy van patiŽnten. De patiŽntenkamers beschikken over schuifdeuren zodat men kan kiezen tussen de privacy of interactie met anderen. Verder zijn er diverse sfeervolle ontmoetingsruimtes zijn. Tot slot is daglicht ook een belangrijk aspect in dit ziekenhuisontwerp.

Alder Hey Childrensí Hospital Ė Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Alder hey

De derde prijs voor de internationale NVTG IFHE Building Award ging naar Alder Hey Childrenís Hospital in het Verenigd Koninkrijk. De jury heeft bijzondere waardering voor hoe het gebouw en de inpassing daarvan in de omgeving past bij de doelgroep.
Zowel het in-, als heuvelachtige exterieur sluit uitstekend aan op de belevingswereld van kinderen.
Mooi in het ontwerp is hoe vanuit alle delen van het gebouw zicht op de omgeving is gerealiseerd.
Het ontwerp moedigt kinderen aan gebruik te maken van de zogenoemde speeldekken die vanuit alle kamers toegankelijk zijn. Verder is er speciale aandacht voor de bewegwijzering in het ziekenhuis.
In het ontwerp is tot slot ook rekening gehouden met de wensen van de kinderen die participeerden in het ontwerpproces.

Winnaars Nederlandse NVTG Bouw Awards 2016

Zoals bovenstaand reeds gemeld gaat de Nederlandse NVTG BouwA ward 2016 voor de sector cure naar het Meander Medisch Centrum.

De Koekoek Ė Veenendaal, Nederland

Koekoek

De Nederlandse Bouw Award voor de sector care is gewonnen door het kleinschalig woonproject voor dementerenden De Koekoek in Veenendaal. De Koekoek biedt plaats aan 39 bewoners in zes woningen.
In het gebouw is niet alleen rekening gehouden met de geestelijke beperkingen waarmee dementerenden te kampen kunnen hebben, maar ook met eventuele mobiliteits- , gehoor- en visuele problematiek.
De manier waarop bijvoorbeeld meubilair is opgesteld biedt de bewoners altijd de gelegenheid om zich even vast te houden voor ondersteuning.
De open keuken betrekt de bewoners door geuren en geluiden bij het koken en nodigt ze uit, indien mogelijk, te helpen in de keuken. De toepassing van kleurenschemaís helpt de bewoners in hun oriŽntatie. De huiselijke sfeer draagt bij aan het gevoel van herkenning en het zich thuis voelen in De Koekoek

Laurens Intermezzo Zuid Ė Rotterdam, Nederland

Intermezzo zuid

De Nederlandse Bouw Award voor care/cure gaat naar revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam. De structuur van dit project symboliseert de voortgang van een succesvol revalidatieproces. Een proces dat overgaat van passief naar actief, van kalme, rustige ruimtes naar ruimtes waar volop levendigheid is. De filosofie in het ontwerp is dat in het hele gebouw mensen worden uitgenodigd om te bewegen, ook op kamerniveau. De ruime verblijfkamers met een ďFrans balkonĒ bieden fraai uitzicht op de omgeving en grenzen alle aan het atrium; het hart van het gebouw. Het is een omgeving waarin je je welkom voelt; een omgeving die de basis vormt voor een healing environment.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen voor de internationale NVTG IFHE Building Award zijn er voor Centre Hospitalier Alpes Lťmans in Frankrijk, revalidatiehotel De Drie eiken in BelgiŽ en Americas Medical City in BraziliŽ.

De NVTG heeft in het kader van deze bouwprijs een boek uitgegeven waarin behalve het uitgebreide juryverslag ook interessante artikelen over onder andere healing environment te lezen zijn. Mocht u interesse hebben in een kopie van dit boek, verzoeken wij u contact op te nemen met

Over de NVTG IFHE Building Award 2016 is een film gemaakt, deze kunt u hier vinden.

Voor meer informatie over de NVTG willen we u doorverwijzen naar: www.nvtg.nl